Udržitelnost

Udržitelnost je často vnímána skrz ekologii, třídění plastů nebo hospodárné nakládání s odpady. Udržitelnost, tak jak ji vnímáme my, má ale mnohem širší význam.

Zkušení pořadatelé a předávání know-how
Není nic horšího, než stále vymýšlet již vymyšlené a ztrácet energii i čas. Proto pořadatelské jádro pracuje na závodech celoročně, vnímá všechny nedostatky, vyhodnocuje, vzdělává se a snaží se stále přicházet s novými nápady. Snaží se některé postupy naučit menší lokální pořadatele, kteří mají méně zkušeností. Na druhé straně se hlavní pořadatelé také hodně naučí od lokálních, protože v každém regionu je orienťák na jiné úrovní. Vzájemné působení a organizace vytváří skvělou synergii.

Udržitelné sportoviště
Nebudují se žádné nové arény nebo příjezdové cesty. V maximální míře se snažíme využít již stávající sportoviště – například vleky, golfové hřiště, dětské areály atd., kde je již vybudovaná infrastruktura.  Mapy, která se vytvoří v rámci seriálu, pak v regionu zůstanou, lokální klub na nich uspořádá několik dalších závodů nebo je poskytuje ostatním na tréninky či soustředění.

Jsme součástí BezDopadu.com
Již od 1. ročníku seriálu jsme součástí projektu #bezdopadu, který se snaží prosazovat myšlenku větší udržitelnost sportovních akcí. Patříme mezi nejlepší akce v rámci tohoto projektu.

Pití do vlastní nádoby
Ve většině případů je cíl přímo v aréně, proto společně s našimi nápojovými partnery jsme zcela odbourali pití v plastových lahvích či kelímcích a každý účastník si může natočit iontový nápoj, vodu či šťávu kdykoliv v průběhu dne.

Vnímáme zpětnou vazbu
Ptáme se účastníků závodů a vnímáme jejich postoje a názory. V roce 2024 jsme zcela odbourali startovní čísla, které v diskuzích velmi rezonovali jako zbytečný artefakt, který s myšlenkami udržitelnosti nekorelují. Místo toho prezentujeme naše partnery přímo na všech fotkách se závodů v elektronické podobě. 

Vzděláváme se a šíříme osvětu
Jako pořadatelé reprezentující Český svaz orientačních sportů šíříme myšlenky obsahující v publikaci “Šetrné a udržitelné orienťácké akce” a do pokynů závodů zařazujeme vysvětlení našich kroků k větší udržitelnosti, aby bylo pochopeno a současně tím chceme inspirovat další pořadatele.