Mirakulum již za 3 týdny: Co vás čeká na trati?

1. 3. 2024

Mirakulum je místo plné překvapení a rozmanitosti. Prostory zábavního parku jsou zcela jedinečné a my se vám z něj budeme snažit nabídnout naprosté maximum v rámci celodenního závodění. Závody se blíží, a tak je potřeba odhalit něco z přípravy map a tratí.

Cestičky, průchody, podchody, nadchody… Zábavní park není centrum města a mezi ulicemi mezi domy se při prvních dvou závodech Czech O-Tour 2024 rozhodně kličkovat nebude. Naopak hrady, prolézačky a trampolíny chybět určitě nebudou. Detailní prostor Mirakula ale vyžaduje velmi pečlivé mapování toho, co je opravdu důležité pro orientaci, a naopak méně podstatné věci se do mapy prostě „nevejdou“. Proto, třeba stezku v korunách stromů v mapě nehledejte, můžete si ji ale projít po skončení druhé etapy a poznat tak terén ještě z nového pohledu. A teď trocha statistiky: Na mapě najdete přes 3000 m2 průběžných zastřešených ploch, přes 2000 m2 pískovišť nebo téměř 50 umělých objektů (černý křížek v mapě). V části mimo zábavní park se nachází 44 jam či prohlubní a 33 kupek.

  • Tip pořadatelů: Ne všechny pěšinky v parku a okolí jsou zpevněné, a tak neuděláte chybu, když na obě etapy zvolíte závodní obuv se špunty (zároveň ale platí “Zákaz bot s kovovými hřeby!”) Soukromé pozemky značené olivovou barvou budou v terénu označeny červenobílou páskou. „Chtěl bych všechny vyzvat k fair play a nepřekonávání míst označených páskou. Je to hlavní podmínka majitelů parku a my jím chceme vyjít maximálně vstříc,“ dodává hlavní rozhodčí Adam Hájek. „Není na škodu si po zimní pauze oprášit mapové značky a především pak zakázané a nepřekonatelné objekty typické pro závod ve sprintu,“ doplňuje stavitelka tratí E1 Eliška Nováková.

Aby se v podrobné mapě dobře zorientovali i veteráni, začátečníci a ti nejmenší, připravili jsme pro ně mapu v měřítku 1 : 3 000, kterou budou mít všichni kromě kategorií DH16-21 (ti budou mít mapu 1 : 4 000)

 

V zábavním parku i v místním lesíku

Už z pohledu na letecký snímek je znát, že park má dvě části, více lesní a více otevřenou. Každá má svá specifika a my doufáme, že se vám obě budou líbit. Pečlivá orientace mezi netradičními překážkami určitě bude potřeba. Rádi bychom, abyste si ze závodu odnesli především unikátní zážitek, který se jen tak opakovat nebude. Zároveň ale dbáme i na sportovní stránku a snažíme se připravit maximálně férový a bezpečný závod, prostě co nejlepší po všech stránkách 😊.

Na první etapě vás necháme nejdříve rozběhnout v místním lesíku se spoustou terénních detailů. I tak vás ale čeká zhruba půlka trati v prostoru zábavního parku, kde to bude chtít pečlivě dočítat mapu, zklidnit hlavu po rychlém tempu v lese a pohlídat si, že razíte svoje kontroly, protože těch tam bude opravdu hodně.

Ve druhé etapě z parku vykouknou ven jen ty delší kategorie, ale brzy se do něj zase vrátí. Zde vás čeká pořádné kličkování a určitě navštívíte zákoutí parku, o kterých jste po první etapě vůbec nevěděli, že tam jsou.

Elita česká i světová na startu

Během obou závodů určitě bude komu fandit – kamarádům, rodině, dětem i elitním závodníkům – cíl obou závodu bude přímo v aréně. Na začátku každé etapy se představí závodníci elitních kategorií M21 a W21, které jsou zařazeny do světového rankingu WRE. Nebudou chybět české hvězdy jako Vojta Král, Kuba Glonek nebo Denisa Kosová, které doplní třeba Belgičan Yannick Michiels, bronzový medailista ze sprintu na MS 2022. Dále by se měli na startu představit také závodníci z Finska, Norska, Portugalska nebo třeba z Hong Kongu.

Těšíme se na vás v Mirakulu a pokud chcete mít všechny novinky přímo po ruce, sledujte náš web, Facebook, Instagram nebo odebírejte Novinky z Czech O-Tour (ikona obálky vpravo nahoře na webu).

Bude Vojta Král kralovat i na hradu v Mirakulu?