1972 – 2022: Czech O-Tour v terénu Mistrovství světa z roku 1972

14. 2. 2022

Seriál závodů Czech O-Tour 2022 navazuje na úspěšné Mistrovství světa, které se konalo v roce 2021 s centrem v Doksech. Z důvodu pandemie byly vloni doprovodné závody zrušeny, teprve letos si tak bude moct každý zazávodit v těchto exkluzivních terénech.

Pískovcové skály na Kokořínsku ale nebyly pro MS využity poprvé. Letos je tomu již 50 let, co se konalo první Mistrovství světa v orientačním běhu na našem území. Pojďme si jej připomenout trochu blíže.

Centrem byly tenkrát Staré Splavy (kde i vloni byla závodní kancelář a bydlela většina týmů). Šlo teprve o 4. mistrovství světa v orientačním běhu (po Finsku, Švédsku a NDR). Formát závodů byl tehdy mnohem jednodušší, než je současná podoba. 14. září 1972 proběhl v oblasti Českého Švýcarska v okolí Jetřichovic závod jednotlivců a o dva dny později, tedy 16. září 1972, se na Kokořínsku poblíž obce Obrok běžely štafety. Muži absolvovali 4 úseky, ženy 3.

Celkem se MS zúčastnilo 17 zemí, 6 z nich se odvezlo medaile a patřilo mezi ně i Československo. V závodě jednotlivců se dva muži vešli do nejlepší desítky. Vynikající páté místo vybojoval Petr Uher, osmé místo obsadil Zdeněk Lenhart. Velmi vyrovnaně zaběhly všechny čtyři naše ženy, které obsadily 10. až 16. místo. Nejlepší byla desátá Naděžda Mertová. Trať žen měřila 8,25 km, trať mužů 13,5 km.

V závodě štafet získalo Československo svou jedinou medaili z tohoto MS, a to díky bronzové štafetě žen ve složení Naděžda Mertová – Renata Vlachová – Anna Handzlová. Muži skončili po diskvalifikaci štafet Norska a Finska na čtvrtém místě.

 

Výjimečný byl terén, ve kterém se oba závody běžely. Šlo o pískovcové oblasti, které do té doby nebyly typickým závodním terénem. Poprvé se také na mistrovstvích světa objevily zelené hustníky.

Tyto unikátní terény vás prověří při třetím kole Czech O-Tour 2022, které se odehraje 29. – 30. října 2022 na Kokořínsku. Během závodu se dostanete do severozápadního prostoru mapy ze štafet MS 1972.

 

Zdroj: publikace Českého svazu orientačních sportů “70 let orienťáku: 1950-2020”; Wikipedia