ROZHOVOR: Jak vznikl Kwak? O výrobě nejen spacáků s Davidem Pařízkem

22. 6. 2023

Od letošního roku seriál závodů Czech O-Tour dostal titulárního partnera. Značka Kwak Outdoor, která začala výrobou spacáku a nyní jejich portfolio se výrazně zvětšuje, rázem se promítla do označení závodů a málokdo už neříká “jedu na Kwak”. Jedno čtvrteční odpoledne jsme se setkali se spolumajitelem Davidem Pařízkem setkali v liberecké dílně a chvíli si o tom všem povídali…

My si zde vyprávíme v Liberci, ale vy jste ještě před 4 lety žil v Brně. Co ta změna?
Práce, kterou dělám, mě baví, a proto jsem se odstěhoval do Liberce. Je tu sice zima a mráz, ale budiž (smích – pozn. red.). 

Ten příběh mě zajímá. 18. ledna 2019 jste totiž poprvé v životě potkal současnou spolumajitelku firmy Evu Hrstkovou a už 9. února téhož roku jste byli obchodní společníci.
Šlo to hrozně rychle. 

Pokud dobře počítám, jsou nějaké tři až čtyři týdny. To se dá upéct podnikání za takovou chvíli?
Nedá (smích – pozn. red.). To bylo tak neuvěřitelné rychlé, souhra byla naprosto skvělá. Každý den jsme spolu komunikovali. Já byl v Brně, Eva tady v Liberci. Plánovali jsme, co budeme dělat a co by se nám líbilo. Padal jeden nápad za druhým. Myšlenka za myšlenkou. A to vše raketovým způsobem. To teda platí i o dnešní době. Za poslední rok jsme čtyřnásobně vyrostli. 

To je velmi slušné. Vrátím se ale ještě k vašim začátkům. Padli jste si hnedka do oka?
Hned. Do minuty. Důvěra byla okamžitá. 

Jednatelé firmy OutdoorKwak Eva Hrstková a David Pařízek

Začalo to tak, že jste si právě před těmi 4 lety nechal u Evy vyšít pro sebe spacák. Jak byste ho po letech zhodnotil?
Ocenil bych ho 1 s hvězdičkou. Protože jsem ho vymyslel já (smích – pozn. red.). Už jsem měl podobný nápad asi 13 let předtím a chtěl jsem to mít jako koníček. Už jsem poptával výrobu u jedné firmy předtím. Byl to problém, protože všichni jsou zvyklí na to, že se vše vyrábí sériově. Nikdy to nebylo od kusu, ale vždy aspoň 10 nebo i 100 spacáků. 

A má pro další rozvoj zásadní vliv, že tu sedíme právě v Liberci?
Souhra všech okolností je tak obrovská. Je tu vysoká škola, centralizace textilního průmyslu, podpora Libereckého kraje a také historie, kterou tu má šití spacáků to velmi podporuje, aby to tu neumřelo a dále se rozvíjelo. A ty lidi, kteří tu žijí, jsou hrozně fajn.


Okénko do historie: Šití spacáků na zakázku má ve městě Liberci už téměř 50 let dlouhou tradici. V 70. letech, kdy turistické vybavení nebylo zrovna dostupné, začala pro potřebu svou a svých přátel šít spacáky paní Jana Červenková. V roce 1990 vznikla pod jejíma šikovnýma rukama firma Alka, která se vyznačovala velkou kvalitou šitých výrobků a vstřícným individuálním přístupem k zákazníkům. V roce 2016 se ale čas firmy Alka naplnil a paní Červenková se rozhodla svou činnost ukončit. Toho si ale všimla Eva Hrstková, která byla toho času maminka na rodičovské dovolené, a právě ji napadlo v šití spacáků pokračovat. Ještě ten samý rok tedy od paní Červenkové odkoupila její know-how a společně ušily poslední a zároveň první spacák a od té doby existuje naše značka KWAK, která se jako bájný Fénix zrodila z popela končící společnosti.


V čem jste unikátní a na čem je postavená vaše technologie?
Snažíme se vyvíjet. Sledujeme trendy. Nechceme mít jeden výrobek a nabízet ho stejně 10 let. Ale každý rok na něm pracovat a zdokonalovat jej. Použít na něj nejnovější technologie textilu.

Možná se zeptám úplně blbě, ale co si můžu představit pod tím vývojem? Zavřete se půl roku do nějaké laboratoře? 
Když chcete něco vymyslet, musíte mít nějakou poptávku po tom, co lidé chtějí. Když je nějaká odezva změny, hledáme, zda celý trh má tuto potřebu. Výrobky se měří a bodují. Řeší se kvalita membrány, střihu atd. To následně se upravuje a testuje. Je to proces, který trvá téměř stále.

Zmínil jste spolupráci s Technickou univerzitu v Liberci. Jak se přímo na vývoji podílejí?
Velmi úzce. Jsme jako bratr se sestrou. Je to krásný příklad aplikovaného výzkumu. Na zdejší textilní fakultě jsou velmi vstřícní, nemají ostych s námi spolupracovat a radují se také s výsledku. 

Kromě značky Outdoor Kwak jsem nově zaregistroval i Alpi Kwak a prodejnu v Příboře. Jak toto jde dohromady?
Prodejna v Příboře má prezentovat zejména naše výrobky. Koupili značku AlpiCzech po 30 letech fungování, takže de facto část české historie, na kterou navazujeme. 

To jsou dvě rozdílné firmy?
Snažíme se to trochu spojit. Liberecká dílna je orientovaná na individuální přání zákazníka, kdežto příborská pak na sériové výrobky. Nechceme měnit, co funguje. A mám hrozně rád tradici. Postupně chceme jít další cestou a specializovat se na další obory jako armáda nebo medicína.

Jaký máte vy vztah ke sportu?
Dělal jsem badminton a stolní tenis, teď již na to nemám moc času. Ale se značkou Outdoor Kwak vyrábíme věci pro cyklisty i další sporty.

Nemůžu se nezeptat. Co vy a orientační běh?
To asi ne, přijde mi to docela složitý (smích – pozn. red.). Ale ohromně se mi moc líbí, teď jsem koukal na přenosy ze Světových pohárů v Norsku a ten televizní produkt je fantastický. Vůbec nechápu, jak ty kamery mohou snímat takto v lese. 

Kde se vidíte za 10 let?
Jako světová značka s globálním přesahem.

A výroba bude stále v Česku?
Ano. Výrobu směrem na východ bych nikdy nepřesunul. Tím nechci východní země urazit, každá má svá specifika. Ale sousloví “rychle a kvalitně” v reálném životě neexistuje.

Díky moc za rozhovor!

Podpis smlouvy s OutdoorKwak a Czech O-Tour

Podpis smlouvy s OutdoorKwak a Czech O-Tour