Tajemství značky Lucifer. Co dokáží české ručičky?

23. 10. 2023

Blíží se podzimní sychravé počasí a hlavně zima, kdy tréninky bez tmy jsou téměř výjimkou. A tak jsme navštívili Petra Dvořáka, zakladatele značky Luciferlights, abychom si vyprávěli o tom, jak taková opravdu česká čelovka vypadá.

“Přivedla mě k tomu, stejně jako u spousty jiných podnikatelů, potřeba,“ otevírá naše povídání o čelovkách Petr Dvořák, který s orienťákem začal před 16 lety a sháněl něco lepšího. Základní typ čelovky ho úplně nenaplňoval. “Našel jsem na jednom fóru, že když u ní vyměním diody za jiné, bude svítit více, ale ani to nakonec nestačilo. Přivedlo mě to ale na myšlenku, že by nemuselo být tak těžké si nějakou svoji čelovku udělat.” Tak začal příběh, který už trvá bezmála deset let. 

Ročně i 800 ks čelovek

“Jako první čelovku jsem udělal M model, který je každý rok ze všech modelů ten nejprodávanější. Ročně jich prodám zhruba 300-400 ks,” upřesňuje Dvořák, který dodává, že celkem všech modelů prodá ročně i k 800 ks. Přiznává, že prodej čelovek je sezónní záležitost. Například v listopadu 2021 se dostal až na číslo 182, což je měsíční rekord za dobu celé existence čelovek Lucifer. Ale jsou i měsíce, kde sotva přelezl číslo 20. Hlavním odběratelem jsou orienťáci a bajkeři. “Pár lidí používá čelovky i na práci, ale to je spíš menšina.” 

Petr Dvořák ve své luciferovské dílně.

Petr Dvořák ve své luciferovské dílně.

Stoprocentně česká

Většina nově vyrobených čelovek je již čistě česká. To znamená, že všechny komponenty jsou z domácí produkce a žádný díl nepochází z Číny či jiných koutů světa. “Už děláme i vlastní gumová tlačítka,” představuje zakladatel a majitel firmy Luciferlights v jedné osobě. Ostatně složení celé čelovky zabere několik hodin, zpravidla od čtyř do šesti podle typu. Má 36 dílů ke složení a na elektronice je hned téměř 60 součástek. “Jsou to různé cívky, tlačítka, LEDky, rezistory, kondenzátory a tak podobně.” Stejně tak reklamovost současných modelů se blíží k nule. “Nevím, co budu dělat, až ji bude mít každej orienťák,” směje se Petr. Záruka čelovek všech typů čelovek Lucifer jsou 4 roky, a to jak pro firmy, tak pro jednotlivce.

Stánek Lucifer na letním kole Kwak Czech O-Tour 2023.

Šetrné balení i recyklace

Důraz na udržitelnost má v dnešní době ve svém sloganu skoro každá firma. Lucifer na to jde ale opravdu od píky. “Především vyrábíme kvalitní produkt, který Ti vydrží spoustu let. Navíc, i když by se ti po více letech čelovka pokazila, stačí nám zavolat, dokážeme na ní vše opravit, takže v popelnici rozhodně neskončí,” říká Dvořák. Tím to však rozhodně nekončí. Hodně ve firmě třídíme, obaly znovupoužíváme, všechny plastové vtoky recyklujeme a snažíme se obecně produkovat co nejméně odpadu.” V Luciferu i nahrazují lepidla za šetrnější a mají plán v budoucnu skoro je nepoužívat. Balení čelovek neobsahuje navíc žádné plastové vycpávky. “Já osobně se snažím do práce jezdit co nejvíc na kole, MHD nebo běhám. Když nemusím, nejezdím autem,” uzavírá hlavní muž značky Lucifer. 

Speciální nabídka jen pro české orienťáky

Lucifer připravil speciální nabídku pro kluby OB a všechny české orienťáky. Podívejte se na kompletní nabídkuJe nám také potěšením, že stánek Lucifer byl na všech závodech Kwak Czech O-Tour, kde se lze podělit o zkušenosti a také vyzkoušet nejnovější modely. Poslední letošní možností bude právě o nadcházejícím víkendu 28.-29. října 2023. 

Po kliknutí na obrázek se Ti zobrazí kompletní klubová nabídka od Lucifera.

Po kliknutí na obrázek se Ti zobrazí kompletní klubová nabídka od Lucifera.