Case study: Jak se peče Czech O-Tour

28. 3. 2024

Zajímá vás jak vznikal nápad, mapa, tratě a vše okolo na letošní první kolo Czech O-Tour v Mirakulu? Tak se dobře usaďte, protože dnes to bude trochu delší. Detailní rozbor od první myšlenky až po závodní den připravili Jan Picek, Adam Hájek, Radim Hošek, Daniel Wolf a Eliška Nováková.

Proč zrovna závody v Mirakulu?

Na konci srpna 2023 bylo v rámci vedení sekce OB rozhodnuto, že výběr lokalit Czech O-Tour, jakožto svazového projektu, by měl být atraktivní, bez výběrového řízení, ale s cílem oslovit menší pořadatele, kteří do pořádání s ČSOS půjdou. Současně jsme chtěli nabídnout něco unikátního, co naláká jak orientační běžce, tak veřejnost. Podobně jako před dvěma lety Terezín. První myšlenkou byl Pražský hrad. Mysleli jsme si, že po změně prezidenta, který se prezentuje, že chce být velmi otevřený, to nebude těžké. Relativně dlouhá jednání pozitivní výsledek nepřinesla: už nyní je na Hradě více akcí, než kolik památkaři povolí. Tady teda smůla. Nakonec to ale bylo asi dobře.

Již před pár lety však Dan Wolf přišel s myšlenkou, zda neuděláme sprint v Mirakulu. V rozsáhlém dětském parku, který nikdo z nás moc tehdy neznal, protože už jsme byli moc staří, abychom zde trávili mládí. Jelikož se v našem týmu v poslední době “urodilo” pár malých (možná) budoucích orienťáků, tak tato myšlenka dostala podporu. Jednání také nebylo snadné – představitelé parku přesně nevěděli, jak náš sport vypadá, současně jsme víc jak měsíc jednali o termínu (17. března), kdy těsně před schválením nám řekli, že to nepůjde a jediný přípustný je o týden později, tj. cca týden před oficiální otevíračkou.

Pronájem areálu není levný, bavíme se o šestimístné částce (a k tomu výhradní právo na catering), a proto hned na začátku jsme se museli rozhodnout, že zde uděláme dva závody v jeden den, aby to ekonomicky dávalo smysl. Na druhé straně jsme si s vedením parku našli společnou řeč, vycházeli nám ve všem velmi vstříc a výsledkem je i to, že zde máme otevřené dveře pro případné další akce.

Spolupráce s Mirakulem byla výborná

Jak se vymyslelo, kde závody udělat a proč “vyhrál” les?

Hurá, máme vymyšlený prostor areálu Mirakula, ale co k tomu? Lesní závod? Druhý sprint ve městě? Nebo chceme udělat jen jeden jednorázový závod? V konceptu Czech O-Tour se již osvědčil v Terezíně model dvou zážitkových sprintů v jednom dni. Původní záměr byl udělat jeden sprint v areálu Mirakula a druhý ve městě Milovice. Bohužel ale to “zajímavé”, co Milovice nabízí je poměrně daleko od Mirakula a nebylo by možné takové dva sprinty postavit z jedné arény. Sídliště a vilová čtvrť v bezprostřední blízkosti Mirakula kvalit nosného terénu pro samostatný závod rozhodně nedosahuje. Zadání shora pro stavitelský tým nakonec bylo jasné. “Chceme dva závody z jedné arény a pokud si už pronajímáme park Mirakulum a lákáme závodníky na tento park, tak ho využijme.” Bylo tak jasné, že obě etapy budou alespoň částečně v zábavním parku, ale také bylo od začátku jasné, že na dva plnohodnotné sprinty to prostě není. Tak co s tím?

V sychravém začátku zimy proběhla návštěva prostoru jak Mirakula, tak nedalekého tankodromu, který se nabízel také využít. Bohužel, ač terén tankodromu z dostupných podkladů vypadal velmi zajímavě – vrstevnicové detaily, remízky, polootevřený terén, tak míra bahna byla v té době tak velká (a k tomu opravdu prudké kopce), že závod ve sprintu by se poznal jen pomocí měřítka mapy. Byť orientačně zajímavý by asi byl.

Bahnitého terénu tankodromu jsme závodníky ušetřili

I z toho důvodu byl nakonec zvolen pro začátek první etapy les, odkud měla vést volba postupu do Mirakula a hlavně nově zrevitalizovaný lesopark, který nám velmi nabízelo vedení města Milovice a který byl použit pro úvod zejména dětských a veteránských tratí E1.

Ukázka první koncepce rozdělení prostoru na dostupných podkladech

 

  • Jak udělat dva sprinty v malém prostoru?

  • Jak jsme plánovali harmonogram?

  • Jak lze za jednu hodiny přenést kontroly na další závod?

  • Jak se měnila mapa mezi etapami?

Celou Case study najdete na O-News.cz