Jak přiblížit vrstevnice dětem? 

25. 3. 2024

Pochopit vrstevnice a umět číst výšky v mapě bývá mnohdy oříšek nejen pro děti. Naštěstí mají kluby orientačního běhu k dispozici pomůcku Poznej vrstevnice od rodinné firmy MAPUiTO z Jeseníků.

Díky této 3D pomůcce děti snadno pochopí rozdíl například mezi údolím a horským hřebenem, mezi sedlem a soutěskou. Při rozbalení pomůcky najdete čtyřicet karet vrstevnic a výškových profilů a k tomu sadu dvaceti příslušných 3D modelů reliéfu. Najdete v ní i čtyři pracovní listy, které dostanete i s QR kódem pro pozdější vytisknutí. Každá karta i 3D model obsahuje číslo, které dětem slouží ke kontrole správnosti.

I to je důvod, proč je tato pomůcka v klubech orientačního běhu hojně využívaná. Je totiž vhodná i pro aktivity přímo v terénu. V MAPUiTO vám také rádi vyrobí jakoukoli mapu, kterou si vysníte. Příběh firmy začal v roce 2018, kdy geograf a učitel Ondra vyrobil velkou mapu světa, která je velmi podrobná a bez popisků. Hlavní předností jejich map je vysoká kvalita. Najdete zde další špičkové 3D pomůcky, jako třeba pomůcku sopky, tvary krajiny, poznáváme Česko a mnoho dalších. Zuzka a Ondra z MAPUiTO zásobují zeměpisnými pomůckami školy nejen v Česku, ale i v zahraničí. Novinkou tohoto roku jsou také předtočené kurz ArcGIS ve kterých se můžete naučit vyrobit si s dětmi vlastní mapu, vytvářet na ní různé vrstvy a krajinné prvky. Sháníte-li pro děti nápaditý dárek, podívejte se na jejich e-shop www.mapuito.cz/e-shop. Určitě si tam něco vyberete.

V rámci Czech O-Tour nejlepší závodníci získali slevu na nákup v tomto e-shopu. Nebojte se ji využít!

Proč pořídit pomůcky od MAPUiTO?

  • Vyrábíme mapy, které vynikají kvalitou zobrazení, uvidíte na nich i nejmenší detaily a podmořský reliéf.
  • Nabízí odolné mapy, po kterých mohou děti klidně chodit, běhat, pracovat samostatně, ale i ve skupině. 
  • Propojení geografie a výuky. Mapy vyrábí Montessori učitel a současně vystudovaný fyzický geograf.
  • Spoustu doplňujících materiálů zdarma. Stále k mapám vytváříme další a další pracovní listy, které najdete na blogu. 
  • Rodinná výroba pro nás znamená maximální nasazení pro Vás a pozornost k Vašim požadavkům.
  • Vyrábíme i mapy na míru.