Kam na výlet? Poznejte město Milovice

19. 3. 2024

Úvodní kolo seriálu Czech O-Tour bude probíhat v Milovicích v lokalitě bývalého vojenského prostoru, jehož historie se začala psát v roce 1904. Právě letos si připomínáme 120 let od založení vojenského cvičiště. S celou zajímavou historií města se seznámíte během prohlídky Muzea vojenského prostoru v Milovicích, které bylo otevřeno v roce 2023. Zároveň můžete navštívit Turistické informační centrum, kde získáte další informace o zajímavostech města i okolí, jako je například Rezervace divokých koní a praturů, o Mezinárodním vojenském hřbitově, Tůních a mokřadech Josefov a mnoho dalšího. V Informačním centru je také možné si nyní prohlédnout výstavu věnovanou Okupaci 1939. Tato výstava je první z cyklu akcí pořádaných ke 120 letému výročí vzniku vojenského prostoru.

Muzeum a Informační centrum se nachází nedaleko nádraží na Náměstí 30. června. Otevírací doba je v sobotu i neděli od 10 do 17 hodin. Další informace o městě najdete na:

Samotné město se skládá ze čtyř částí: původní Milovice, tzv. „staré Milovice“, což byla obec sousedící s vojenským cvičištěm, dále Benátecká Vrutice, dříve samostatná obec, potom Mladá, kdysi kasárna pozemních vojsk, a nakonec Boží Dar, bývalé vojenské letiště.

Muzeum vojenského prostoru v Milovicích

Muzeum vojenského prostoru v Milovicích bylo otevřeno v dubnu 2023 a má za cíl představit návštěvníkům jedinečný příběh lokality bývalého Vojenského újezdu Mladá a přiblížit jim, jak přítomnost vojenského cvičiště ovlivňovala život místních obyvatel. Celá expozice je rozdělena na 5 období a pokrývá 87 let existence vojenského prostoru u Milovic od jeho vzniku v roce 1904 až do odchodu posledních sovětských vojáků v roce 1991. Až do 14. dubna probíhá ve vedlejším Turistickém informačním centru výstava Okupace 1939.

Rezervace divokých koní a praturů

Rezervace se rozkládá na ploše více jak 350 hektarů a je součástí Národní přírodní památky Mladá. Vedle vzácných rostlin a živočichů se místní obyvateli stali ohrožení divocí koně a pratuři. V rezervaci se nacházejí nejméně dvě smečky šakalů,v roce 2023 poprvé nad rezervaci zalétl orel mořský. Vše můžete sledovat z vyhlídkové plošiny.

Tůně a mokřady Josefov

Mlynařice a okolní mokřady jsou jedinečnou přírodní plochou, která se nachází blízko části našeho města Mladá. V roce 2014 byla zahájena revitalizace, která si kladla za cíl obnovu mokřadního ekosystému, a to vznikem tůní a odstraněním nepůvodních dřevin. Tato lokalita je také důležitá výskytem chráněných druhů obratlovců a několika desítek druhů dřevin, ale je významná i z hlediska zadržování vody v krajině. Tůně Josefov patří mezi místa, která jsou oblíbená jak pro pěší turisty, tak i cykloturisty.

Kam dál?

Doporučujeme navštívit např. Kostel sv. Kateřiny Alexandrijské, památník Emila Zátopka nebo Mezinárodní vojenský hřbitov.

Tipy na výlety najdeš také v mobilní aplikaci otour

Google Play (pro Android) a AppStore (pro iPhone)

Město Milovice podpořilo a udělilo záštitu nad pořádáním úvodního kola Czech O-Tour