Příběhy O-Tour: Nováčci z Tanvaldu

5. 4. 2024

Vzít na Kwak Czech O-Tour kamaráda, aby poznal orienťák, zaběhnout si vlastní závod, trochu se ztratit a užít si doprovodný program… Zábavní park Mirakulum napsal řadu příběhů a my se pojďme podívat na ten od Karolíny Jonášové, která má na svém kontě teprve pár orienťáckých závodů a na O-Tour vyrazila také se svojí dcerou.

Nepatřím mezi rodilé orienťáky. Tento sport jsem objevila teprve před rokem a půl. Ve svém volném čase 1x týdně je připraven v okolí Tanvaldu trénink pro nadšence všech věkových kategorií a já a moje dcera patříme mezi ně. Nejsme tedy zkušené orienťačky, patříme spíš do kategorie “hobby”. Orientační běh vnímáme primárně jako zábavu, při které protáhneme tělo i mozkové buňky. Proto mi nápad uspořádat orientační běh v Mirakulu přišel geniální! V tomto zábavním parku se totiž podle mne dokážete ztratit během pár minut, ať už je to s mapou, bez mapy, s dítětem či dítě vám. Navíc musím ocenit a vyzdvihnout důslednou přípravu pokynů, které byly nadupané informacemi a díky kterým jsme se mohli na závody dobře připravit. Na neděli jsme se moc těšili, navíc jsme sebou vzali i kamaráda, orientačním během nepolíbeného. Můžu s čistým svědomím říct, že realita předčila naše očekávání. Nejen samotné oba závody, ale i doprovodný program sliboval velkou porci zábavy. A to taky byla.

 

Už když jsme přijížděli autem, tak jsme v sousedním lesoparku viděli pobíhat závodníky a došlo nám, že závod bude i mimo samotný park. Hurá, byla naděje, že zase tolik bloudit nebudeme! I když byl pro našeho kamaráda první závod opravdu oříšek, všechny kontroly našel a do odpoledního závodu se pustil s velkým odhodláním. Mirakulum prostě mělo svoje kouzlo. První ze závodů byl, alespoň pro mnou zvolenou kategorii OPEN-M, jen takovou ochutnávkou toho, co nás čekalo odpoledne. Klouzačky, tunely, kamenné hrady, přístřešky – to vše jsme si odpoledne užili opravdu dostatečně. Nevím, jak to bylo v ostatních kategoriích, ale s jistotou mohu říct, že stavitelé tratí se vyřádili a věřím, že je samotné to muselo ohromně bavit. A díky již zmíněným pokynům jsem na srážku s dalšími závodníky byla připravená. Koncentrace stovek závodníků na takové ploše vyžadovala mít oči na stopkách a ne pouze na mapě. Trasy mezi jednotlivými kontrolami byly ve větší míře jasně dané, moc dalších možností prostě nebylo. Pozor, závodník na trati! 🙂 I tak bylo milé potkat rodiče s těmi nejmenšími a dát jim třeba právě v tunelu přednost. Přidám ještě pár postřehů od dcery (kategorie D14B), přeci jen je mladší a zvládne toho v rámci závodu víc. Po druhém závodě se mne s nadšením ptala, jestli jsem viděla tu sekci s prasátky? A také houpačky, na které jsme pak po skončení závodů chtěli jít. To jsme bohužel nakonec nestihli. Program byl opravdu nabitý a jen to počasí závodu moc nepřálo. Ale organizátoři byli připravení a když přišla přeháňka, schovali jsme se v cateringovém stanu a zahřáli se výbornou polévkou a kotlíkovým gulášem. Prostě paráda! Chtěla bych touto cestou smeknout a poděkovat všem, kteří se na této akci podíleli. Díky vám jsme strávili s dalšími skoro 2 000 účastníky báječnou neděli v Mirakulu, plnou nevšedních a jedinečných zážitků. Kdo, kromě nás všech, to může říct? Díky!

  • Máš taky nějaký silný zážitek z Czech O-Tour? Napiš nám na info@o-tour.cz!